Lezajlott a „VÁSÁROLJ OKOSAN!” projektverseny döntője

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Műszaki - Gazdasági Tagozata a 2018-2019-es tanévben először hirdette meg a Pénzügyi és vállalkozói témahéthez kapcsolódva a „VÁSÁROLJ OKOSAN!” projektversenyt.

További képek a képre kattintva érhetőek el

Az elmúlt évtizedekben a fejlett országokban a fogyasztás nagymértékű növekedésének lehettünk tanúi. A tömegek életszínvonala minden előző társadalomnál magasabb szintet ért el. A korábban csak egy kisebbség számára biztosított relatív anyagi jólét már a nagy többség számára valóság.  Napjainkra a fogyasztás az önkifejezés egyik meghatározó eszközévé is vált, sokszor az egyén ez által jelöli ki helyét a társadalomban. Megjelent emellett, és napjainkra erőteljesen középpontba került a fogyasztói trendeknek egy olyan iránya is, amely éppen a fogyasztás csökkentésére, a fenntarthatósági problémákra hívja fel a figyelmet.
Ezzel a feladattal a tudatos vásárlás fontosságát szerettük volna középpontba helyezni.
A verseny során a jelentkező kétfős csapatoknak az alábbi kérdésköröket kellett a körbejárniuk:

  • Hol vásároljunk meg egy adott terméket, hogy az elvárt minőségű és ehhez képest a lehető legolcsóbb legyen? (Válasszon ki egy olyan terméket, amelyet több forrásból különböző árakon szerezhet be!)
  • Kik a termék lehetséges fogyasztói és honnan szerzik be az adott terméket?
  • Derítse fel a lehetséges beszerzési helyeket és árakat! Mi lehet az oka az árak különbözőségének?
  • Készítsen felmérést, hogy milyen szempontok alapján hozzák meg a fogyasztók ezen a piacon a döntéseiket!
  • Ha lehetséges, hasonlítsa össze a hagyományos és az e-kereskedelem előnyeit és hátrányait a termékkel kapcsolatban!
  • Magyar vagy külföldi termék?

Az elvégzett kutatómunka eredményeit röviden összefoglalva maximum 10 diából álló prezentációként kellett benyújtani. A prezentáció mellékleteként benyújthatók voltak a kutatómunka részletei akár táblázatos, akár bármilyen más formában, mellékelhetők voltak fotók, internetes források.
A projektverseny kétfordulós volt: a benyújtott prezentációk közül kiválasztott tíz legszínvonalasabb alkotást készítő csapat személyesen mutathatta be projektjét. A bemutatásra minden csapatnak maximum 10 perc állt rendelkezésére.
A pályaműveket mindkét fordulóban szakértő zsűri bírálta el, melynek tagjai a tanárok mellett sikeres vállalkozók voltak.
Minden résztvevő csapat oklevelet kapott, az iskolai forduló résztvevői kisebb ajándékot, az 1., 2. és 3. helyezett pedig ajándékcsomagot vehetett át. Az ajándékokat köszönjük a TESCO-nak és az UNIX-nak!

A kialakult eredmények pedig a következők lettek:

  1. helyezett: Pintér Eliza és Berke Zsófia (Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium, felkészítő tanár: Dr. Vajda János)

Prezentációjuk:

  1. helyezett: Magyar Miklós és Széll Richárd (AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, felkészítő tanár: Dr. Húthné Tóth Anett)

Prezentációjuk:

  1. helyezett: Szajduk Kata Julianna és Keszkenyős Márk (Kaposvári SZC Barcsi Ipari, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, felkészítő tanár: Drávecz Márton, Györék Klára)

Prezentációjuk:

A döntő további résztvevői (a további helyezések feltüntetése nélkül):
- Pinke Lilla és Gantner Odett (AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, felkészítő tanár: Dr. Húthné Tóth Anett)
- Budai Réka és Szabó Brigitta (Szekszárdi SZC I. István Szakképző Iskolája, felkészítő tanár: Sárosdi Bernadett)
- Nepp Letícia Titanilla és Vadas Brigitta Szekszárdi SZC I. István Szakképző Iskolája, felkészítő tanár: Sárosdi Bernadett)
- Szitás Benjamin és Kabelács Dániel Balázs (Kaposvári SZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Szakgimnáziuma, felkészítő tanár: Tokaji Beáta)
- Gombócz Csaba és Szabó Marcell (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, felkészítő tanár: Molnár Magdolna)
- Balázs Dávid és Péter Márk (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, felkészítő tanár: Molnár Magdolna)
- Szávity Kristóf és Hegedűs Csaba (Kaposvári SZC Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, felkészítő tanár: Molnár Magdolna)

Minden csapat és felkészítő tanár munkája nagyon színvonalas volt, a végzett kutatómunka tartalmasan, a megadott szempontok alapján járta körbe a tudatos vásárlás témáját.

GRATULÁLUNK MINDENKINEK!

Sajtómegjelenés: http://kapos.hu/hirek/kis_szines/2019-02-28/vasarolj_okosan.html