Programjaink

Fogadalmat tettek a honvéd kadétok

 

Új hagyománnyal bővült intézményünk: szeptember 4-én sor került az idei tanévben induló honvédelmi ágazati szakgimnáziumi képzésben részt vevő diákok számára az első honvéd kadét fogadalomtételre és avatásra.

Ünnepélyünket megtisztelte jelenlétével Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, Weimann Gáborné, a Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Csiba Ágota, a Kaposvári Szakképzési Centrum kancellárja, Sipos Antal ezredes, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred Parancsnoka, Gavlik Péter ezredes, a Magyar Honvédség 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka és Horváth Jenő őrnagy urat, a Magyar Honvédség 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

A vendégek és intézményünk igazgatójának köszöntője után került az Eötvös Kadétok ünnepélyes fogadalomtételére, majd Sipos Antal ezredes úr kadéttá avatásuk alkalmából átadta a tanulóknak az állományjelzőket.

sajtómegjelenések:

sonline.hu

kaposvarmost.hu

Halhatatlan vendégeink voltak

Iskolánk sportnap keretén belül immáron másodízben látta vendégül a Halhatatlan magyar sportolók egyesületének két tagját. Az előző évben Rejtő Ildikó kétszeres olimpiai bajnok tőrvívó és Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok tisztelték meg jelenlétükkel intézményünket, idén pedig Dr. Hegedűs Csaba olimpiai bajnok birkózó, és Wichmann Tamás újfent, tettek nálunk látogatást.
Mindkét sportoló rövid beszámolót tartott sportkarrierjéről, amelyet egy kisfilm bemutatása előzött meg és olyan élményekről, „kulisszatitkokról” is beszéltek diákjainknak, amelyek kevésbé ismeretesek a szélesebb publikum előtt. Példamutató sportkarrierjük mellett szerénységük és közvetlenségük is magával ragadó volt. Az előadás végén számtalan közös fotót készítettek kollégáinkkal és tanulóinkkal. Köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat és reméljük, a következő tanév végén is vendégül láthatunk majd két hasonló sportnagyságot!
Fotógaléria:

https://photos.app.goo.gl/qMHUvT4Vb9f1hjhp6

 

Eötvös Loránd, a fotográfus nyomában a Dolomitokban

Az Eötvös100 emlékév keretében vendégünk volt dr. Perneczky László, akitől részletes beszámolót kaptunk Eötvös Loránd hegymászó teljesítményéről, fotográfusi tevékenységéről. Az előadás sok kép segítségével mutatta be Eötvös expedícióinak helyszínét, környezetét, és azt is, hogy hogyan sikreült a korabeli felvételek fontos helyét beazonosítani, megismételni.

Az előadás rövid összefoglalója
 

Budaörsön ünnepeltük a Magyar Honvédelem Napját

2019. május 17-én iskolánk 36 tanulója kapott meghívást Budaörsre, ahol a Magyar Honvédség három napos, katonai bemutatóval megszervezett ünnepségen emlékezett meg a Magyar Honvédelem napjáról. A 9/K és a 11/K osztály vett részt a tanulmányi kirándulásnak is felfogható rendezvényen. Az 1848/1849-es szabadságharc hőseire, konkrétan Buda visszavívásának napjára emlékezünk minden évben, amikor a Magyar Honvédelem Napját idézzük meg az adott esztendő május 21-én.
Ezúttal a budaörsi repülőtéren vonult fel a Honvédség egy statikus és dinamikus bemutatót is tartalmazó komplett, egész napos programmal. A műsor protokolláris eseménnyel indult, délelőtt 10 órakor Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kiemelte: a korábbinál hatékonyabban szeretnék megszólítani a fiatalokat, akik kadétképzésben, vagy bármilyen honvédelmi nevelésben vesznek részt. A jövő haditechnikáját, melyet a Zrínyi 2026 nevű program biztosít a honvédségnek, már ők fogják alkalmazni. A katonai bemutatón felvonul a múlt, a jelen és a jövő haditechnikája is. Különösen a Gripenek légi show-ja, valamint a Leopard harckocsik és a Mi17-es helikopterek adtak látványos ízelítőt a haditechnikából, de érdeklődéssel figyelték a fiatalok a katonai rendészek kutyás-fegyveres bemutatóját, a honvéd zenekar fellépését és a kézifegyver-kiállítást is. A statikus bemutatón tankok, repülők, hadifelszerelések, egyéb harci járművek és tartozékok kerültek kiállításra, a dinamikus bemutatón pedig légiparádé és földi harcászati bemutató hozta közelebb a honvédség munkájának megismeréséhez a tanulókat. A diákok szimulációs játékokat is kipróbálhattak, ahol mérlegre tehették ügyességüket, gyorsaságukat, lövészi készségüket. Többfajta katonai felszerelést, egyenruhát, védőruhát is fel lehetett próbálni a bemutatók során.
A diákokat Somi Attila és Kiss Ernő osztályfőnökök kísérték el, a kaposvári Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől két hivatásos katona kísérte el a csapatot Budaörsre. A tartalmas nap a honvédség jóvoltából ebéddel zárult, a diákok sok élménnyel gazdagodva térhettek vissza Kaposvárra a Honvédelmi Napról.

Próbanyelvvizsga német nyelvből

2019. április 29-én iskolánkban német középfokú próbanyelvvizsga került megrendezésre.
Az önkéntes megmérettetésre a tanulók nagy része a 11. évfolyamból jelentkezett. Őket érinti először az a jogszabályi változás, hogy egyetemre jövő évben csak B2 szintű komplex nyelvvizsgával lehet jelentkezni.
A tanintézményünkben megszervezett próbanyelvvizsgának két fő célja volt. Elsődlegesen az, hogy a tanulók felmérhessék tudásukat, másodsorban pedig az ELTE Origó Nyelvi Centrum nyelvvizsgájával szerettük volna őket megismertetni. Ugyanis a fent említett nyelvvizsga időközben leegyszerűsödött. Ez sokaknak előnyös lehet, főleg azoknak, akiknek a fogalmazás magyar nyelven is könnyebben megy.
A diákok először szóban tettek tanúbizonyságot tudásukról. A megpróbáltatás ezen vizsgarészén a tanulók határozottan jobban szerepeltek, mint az írásbeli feladatoknál. Itt a résztvevők egyharmada volt sikeres. A többiek 10-20 %-kal a minimális szint alatt maradtak. Ha a későbbiekben begyakorolják a típusfeladatokat, akkor ők is képesek lehetnek a szóbeli vizsgán megfelelni a követelményeknek. A tanulók írásbelin nyújtott teljesítménye gyengébbre sikerült. A nyelvvizsgázók fele 30 % körül teljesített, a többiek viszont az alatt. Ez az eredmény annak is betudható, hogy az adott nyelvvizsgatípusban fordítás is van, amiben a diákoknak nincs nagy tapasztalata.
Azt mindenképp fontos megemlíteni, hogy az adott nyelvvizsgán szóbelin és írásbelin is minimum 40 %-ot kell teljesíteni a 60 % helyett és csak a két összetevőnek együtt kell kiadnia a 60 % átlagértéket.
A nyelvvizsga lebonyolításában részt vevő tanárok: Kollerné Lendvai Hajnalka, Havrillay Lívia és Ress Müller Barbara

Reméljük, hogy a jövőben egyre több diák teszi próbára magát, méri fel tudását.
 

NATO nap az Eötvösben

A NATO megalakulásának 70., Magyarország szervezethez történő csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából 2019. április 25-én NATO nap zajlott iskolánkban.
A programot a Honvédelem és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete hozta el hozzánk, melynek megvalósításában iskolánk mellett a HM. 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái is részt vettek.

A nap folyamán az érdeklődök megtekinthették a NATO történetéről, szervezetéről összeállított, „Hét évtized a békéért és szabadságért” elnevezésű kiállítást, a pedagógusok konferencián vehettek részt, a diákok pedig bemutatókon, játékokon keresztül ismerkedhettek meg a NATO-val és a katonák világával.

A pedagógusok számára tartott „Húsz év szövetségben, biztonságban” című konferencián Dr. Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője, Domonkos Tamás, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, Kátai Róbert őrnagy, helyőrségkommendáns, Dr. Görög István, a Katonai Emlékpark Pákozd ügyvezetője és iskolánk igazgatója, Weimann Gáborné tartott színvonalas előadást. A konferencia célja olyan ismeretek, módszerek átadása és megvitatása volt, amelyek elősegítik ráirányítani az ifjúság figyelmét Magyarország biztonságára, a hazánk biztonságát garantáló szövetségi együttműködés fontosságára.
Ezzel párhuzamosan a diákok 6 állomáson ismerkedhettek az érdekes bemutatókkal. Nagy sikert aratott körükben a lézerharc, a katonai járművek bemutatója, Papp István korábbi békefenntartó katona beszámolója, aki mesélt elrablásának napjairól is.

Reméljük, a látványos programmal sikerült tanulóink ismereteit tovább bővítenünk.
Amennyiben többet szeretnél tudni a témáról, sok érdekességet találsz a következő oldalon:
www.mivagyunkanato.hu
Külön felhívjuk figyelmeteket az oldalon található NATO@70 filmpályázat felhívására, mellyel értékes nyereményekre tehettek szert.
Köszönjük a Honvédelem és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének, hogy lehetővé tette a program iskolánkban történő megvalósítását.
Sajtómegjelenés:
Kapos.hu
 

BIKALON JÁRTAK A SZAKMÁJUK MESTEREI

A Kaposvár – Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Műszaki – Gazdasági Tagozata április 13-án, szombaton a „Légy a szakmád mestere!” szakmai kiállítás résztvevőinek és felkészítő tanáraiknak kirándulással köszönte meg magas szintű szakmai munkájukat, aktivitásukat.
A bikali Élménybirtokon az előre meghirdetett program szerint vettünk részt az eseményeken, és az esős idő ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Bejártuk a műhelyeket, megnéztük a lovagi tornát és a színházi előadást, mézeskalácsoztunk, agyagoztunk, nemezeltünk.

A kirándulás jó alkalmat adott arra, hogy a tehetséges, motivált tanulók közösen, egymás társaságában tölthessenek egy napot, kötetlenül ismerkedhessenek, gondtalanul szórakozhassanak.
A következő tanévben várjuk őket újra a kiállításon!

ILYEN VOLT A SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA

Jó hangulatban telt iskolánkban a Szakmák éjszakája keretében megszervezett esti program április 12-én, pénteken.
Az általános iskolákból érkezett tanulók a közös kvíz után csapatokba szerveződve jártak körbe nyolc helyszínt, ahol a különböző szakmák rejtelmeibe pillanthattak bele, és ötletes feladatokkal találták szembe magukat.
Ügyesen és bátran hegesztettek, ismerték fel a szerszámokat, tájékozódtak a kapcsolási táblán, lőttek és nyomoztak.

Mindenki nyertese volt a napnak, az első három helyezett csapat pedig:

1. "NEM TUDJUK" nevű csapat
2. LYUKASCIPŐK
3. BARNUS ÉS CSAPATA

Gratulálunk, reméljük találkozunk velük később is az iskolánkban!
A csapatverseny közben történt meg a szakmákkal kapcsolatban meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése.
A színvonalas alkotások három kategóriában kerültek díjazásra. Az eredmények:

3.-4. osztályosok:
1. Fehér Áron
2. Gyapjas Zsófia
3. Ajtai Annamária
különdíjas: Bakos Zoltán

5.-6. osztályosok:
1. Csizmadia Péter
2. Pápai Laura
3. Kiss Bálint Vendel
különdíjas: Zhai Yu Fan

7.-8. osztályosok
1. Nübl Ádám István
2. Kádas Barbara
3. Bíró Attila
különdíjas: Nagy Nikoletta

Gratulálunk!
Köszönjük felkészítő- és a kísérő tanárok, valamint a szülők segítségét!

LEZAJLOTT A DIGITÁLIS TÉMAHÉT

 

A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács MTMI Tagozata és iskolánk tehetségpontja közösen rendezte meg a Digitális Természettudományi Témanapot április 11-én, csütörtökön, amely a digitális témahét keretén belül mutatta be a XXI. század játékos tudományait és tudományos játékait.
Az aulában a témában tevékenykedő diákok mutatták be a legmodernebb technikát és technológiákat felhasználó fejlesztéseiket, saját készítésű összeállításaikat. Ezeket a nap folyamán általános- és középiskolai diákok is megtekintették.
A délután során előadások meghallgatására volt lehetőség, utána pedig pedagógusok digitális módszertani workshopjaira került sor, ahol megoszthatták egymással azokat az ötleteiket, amelyek napjaink oktatását színesíthetik, a tanárok munkáját segíthetik, a tanulókat könnyebb tanulási utakhoz juttatják.

Köszönjük a résztvevők bemutatóit, a szervezők segítő munkáját!

EÖTVÖS LORÁND FIZIKA CSAPATVERSENY

Április 10-én, 17 csapat részvételével rendeztük meg iskolánk fizikát tanuló diákjai számára a hagyományos Eötvös Loránd Fizika Csapatversenyt, A hét kezdő és tíz haladó csapat először feladatlapot és keresztrejtvényt oldott meg, utána pedig felkészülésük eredményeképpen egy kísérletet kellett bemutatniuk.
Az izgalmas bemutatók során egymástól is sokat tanulhattak.

Kategóriánként az első három helyezett csapat ajándékcsomagot vehetett át, minden résztvevő oklevelet és fizika ötöst kapott. A verseny alatti étkezést pályázati forrásból biztosítottuk.

A dobogós csapatok a következők lettek:

Kezdő kategóriában:   1. helyezett: 9.C

                                    2. helyezett: Bubis ásványvíz

                                    3. helyezett: Krumplik

Haladó kategóriában:  1. helyezett: Fat Cannery

                                    2. helyezett: Felületi feszültség

                                    3. helyezett: Gütyüli Gang

Gratulálunk, minden tanulónak köszönjük a részvételt, a reál munkaközösségnek pedig köszönet a szervezésért és a lebonyolításért!

Sajtómegjelenések:

Sonline.hu

Véget ért a GÉPÉSZ FUTSAL házibajnokság

Januárban a felsőbb évfolyamok csaptak össze, 3 fordulós bajnokságban, ahol összesen közel 90 gól született a mérkőzéseken.
A 11-13.évfolyam csapatai közül végül a 11.D osztály bizonyult a legjobbnak, őket második helyen az 5/13 A követte, végül a 3. helyen a 12.C osztály végzett.
            Márciusban az alsóbb évfolyamok következtek, ahol 12 csapat küzdött meg egymással a végső győzelemért. A színvonalas mérkőzéseken a lelátón is sokan szurkoltak osztálytársaiknak. A bajnokság végén a 9.K bizonyult a legjobbnak, őket a 10.K, illetve a 10.D osztály követte a dobogón.
            A házibajnokság ideje alatt 31 mérkőzésen 121 gól született.

Spilák Szilveszter
szervező

AZ EÖTVÖS LORÁND EMLÉKNAPON JÁRTUNK

2019. április 8-án, Eötvös Loránd halálának 100. évfordulóján emléknapot szerveztek a Magyar Tudományos Akadémián, amelyen iskolánk képviseletében Weimann Gáborné igazgató és Németh Géza reál munkaközösség-vezető vett részt.

Az emléknapon – a  köszöntők után – számos előadás követte egymást, amelyekben Eötvös Loránd tevékenységének minden oldalát megvilágítva, komplex személyiségét részletesen bemutatva vált egyértelművé a résztvevők számára Alexander Bernát megállapítása: „ … ő sokkal több nagy tudósnál: ő nagy ember.”

Az emléknapon hivatalosan is kibocsátották az Eötvös Loránd-emlékérmet és az Eötvös Loránd alkalmi bélyeget is.

Sajtómegjelenések:

szemlelek.net

mta.hu

Eötvös Loránd Tudományegyetem

www.kormany.hu

 

LanguageCert Próbanyelvvizsga

Közösen a Katedra Nyelviskolával, az idegen nyelvi munkaközösség idén is megrendezte a LanguageCert próbanyelvvizsgát angol nyelvből, ahol két szinten (B2 és C1), 31 tanuló mérte fel tudását.
Az írásbeli felügyeletet a munkaközösség tagjai látták el, az írásbeli dolgozatok javítását és a szóbeli vizsgáztatást a nyelviskola munkatársai végezték. Ennek köszönhetően a lehető legreálisabbak lettek az elért eredmények, mivel azok végezték az értékeléseket, akik az „éles” vizsgán is pontoznak.
Az elért eredmények tudatában diákjaink könnyebben dönthettek arról, hogy megpróbálják-e a legközelebbi nyelvvizsgát (első sikeres próbálkozás után az Állam visszafizeti a vizsgadíjat!), vagy még várnak egy kicsit és folytatják a készülést.

Javasoljuk mindenkinek, aki komolyan gondolkodik a nyelvvizsga megszerzéséről, hogy az ilyen és ehhez hasonló lehetőséget használják ki és jelentkezenek próbanyelvvizsgára.

ELŐADÁSSAL ÉS KOSZORÚZÁSSAL EMLÉKEZTÜNK NÉVADÓNKRA

Április 5-én, pénteken iskolánkban fogadhattuk Dr. Juhász Andrást, az ELTE kandidátusát, egyetemi docensét, aki „Eötvös Loránd nagy kísérletei – az Eötvös-emlékév tiszteletére” című előadását tartotta meg tanulóink és pedagógusaink számára.
Az esemény bekerült az Oktatási Hivatal Bázisintézményi programjába, így más iskolák pedagógusait is fogadhattuk ennek keretében.
Az előadás során bemutatásra kerültek Eötvös Loránd tudományos munkásságának fő területei, azok eredményei, de ezeken kívül előtérbe került úgy is, mint ember.
Megismerhettük családi körülményeit, azt a támogató környezetet, ahol nevelkedett. Kiemelésre került életének másik két fontos területe, a közéleti- és sport tevékenysége is.
Dr. Juhász András előadásában színesen illusztrálva, érdekesen, a megfelelő hangsúlyokat megtalálva mutatta be azt a páratlanul összetett, a tudományos és közéleti területen is egyedülállóan komplex életutat, amely Eötvös Lorándot jellemezte.

A rendezvény egyben a „Középpontban Eötvös Loránd” elnevezésű projektünk záró eseménye is volt, ezért Weimann Gáborné igazgató röviden összefoglalta a rendezvénysorozatot iskolánkban megvalósított programjait.

Az előadás után az Eötvös Lorándról elnevezett iskolák megjelent képviselőivel jó hangulatú megbeszélést tartottunk, iskolánk emlékhelyénél közösen megkoszorúztuk névadónk szobrát, majd a napot a résztvevők számára szervezett fogadással zártuk.

 

Mindenkinek köszönjük a részvételt és a nap eseményeinek szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget.

Sajtómegjelenés:

Kapos.hu Híradó (10:30-tól)

A Ság hegyen jártunk

2019. április 2-án 25 diák és 15 pedagógus látogatott el a Ság hegyre, hogy projektünk során felfedezzük Eötvös Loránd ingás méréseinek első terepi helyszínét.

A kirándulás során először megtekintettük a helyszínen található Kemenes Vulkánpark magas szintű és korszerű vulkanológiai bemutatóját, amely az ország egyetlen vulkanológiai szakgyűjteményeként az alapoktól komoly ismeretekig ad lehetőséget nemcsak Földünk, hanem az egész Naprendszer szakszerű áttekintésére a tárgyi emlékek, a vulkáni ásvány- és kőzettan, valamint a tudománytörténeti dokumentációs anyagok tekintetében.

Külön kiállítással emlékezik meg a múzeum Eötvös Loránd halálának 100. évfordulójáról, és természetesen megtekintettük a helyszínen kiállított Eötvös-ingát is.

Ezután vulkántúrán vehettünk részt, ahol a valóságban is találkozhattunk azokkal az ismeretekkel, amelyeket a látogatóközpontban láttunk-hallottunk. Megnéztük az ingamérés helyszínét, a túravezetőtől szakszerű beszámolót hallottunk az azóta történt változásokról, a bazaltréteg kitermeléséről, a Ság hegy kráterében a tanúhegy kialakulásáról és vulkanizmusáról.

A kirándulás és egy jó hangulatú ebéd után a programot az Eötvös-emlékoszlop megkoszorúzásával zártuk.

Lezajlott a magyar nyelv és irodalom komplex tehetséggondozó programunk szóbeli döntője

Április 1-jén rendeztük meg iskolánkban az 5 írásbeli és egy szóbeli fordulóból álló komplex tehetséggondozó programunk szóbeli döntőjét, melybe – az írásbelik során legtöbb átlagpontszámot elért –  nyolc 7. osztályos tanuló és tíz 8. osztályos tanuló jutott tovább. A tanulókat elkísérték felkészítő tanáraik és / vagy szüleik is.

A tanév eleji versenykiírásnak megfelelően három feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak. Az előzetesen elkészített pár perces bemutatkozó filmek vagy portfóliók alapján az első körben nagyon jól megismerhettük a döntőre érkező diákokat, akik büszkén prezentálták eddigi sportsikereiket, zenei, táncbeli és egyéb tehetségüket, tanulmányaik során elért szép eredményeiket. Bemutatták szeretteiket, barátaikat, házi kedvenceiket, kedvelt időtöltésüket, és a legcéltudatosabb versenyzők jövőbeli szakmájukat illetően is komoly elképzeléssel érkeztek. A kisfilmek egyediek, ötletesek voltak, és jól szemléltették készítőjük egyéniségét.

A második körben előzetes felkészülés alapján saját vélemény megfogalmazása, érvelés, témakifejtés volt a feladat. Erre a tanulók a tanév során folyamatosan készülhettek, a témák megegyeztek az írásbeli fordulók témaköreivel. Az irányított kérdések alapján a nyelvtanulás, informatika, rendőri munka, zene és barátság témaköreihez kapcsolódó kérdésekre határozott állásfoglalások, jól felépített „feleletek” hangzottak el, melyek színvonalát az előadást élményszerűvé varázsoló személyes tapasztalatok megosztása emelte.

A kellemes légkörben zajló megmérettetés 3. fordulójára adott szempontsor szerint egy min. 6 max. 10 diából álló prezentációt készítettek a tanulók egy szabadon választott magyar költőről vagy íróról. Hallhattunk Varró Dánielről, Kányádi Sándorról, Fésűs Éváról, Tasnádi Istvánról, Nógrádi Gáborról, s a klasszikusok közül népszerű volt József Attila, Ady Endre és Petőfi Sándor. Az elkészített és bemutatott munkák nagyon igényesek voltak, mondhatni, a teljesség igényével készültek, ismeretanyagukban megfeleltek a középszintű érettségi követelményeinek, de esetenként kimerítették az emelt szintű érettségi vizsga követelményrendszerében megjelölt tartalmi elemeket is. A rövid életrajzi ismertetők mellett nagy hangsúly került a művek vagy kedvenc mű bemutatására, elemzésére, valamint az ajánlásra is. A minden elvárásnak megfelelő prezentációk végéről nem hiányzott a forrásmegjelölés sem.

Összességében elmondhatjuk, hogy iskolánk nagyon színvonalas programnak adott otthont, és a továbbiakban is folytatni kívánjuk a 7. és 8. osztályos tehetséges tanulók gondozását, lehetőséget biztosítunk a magyar nyelvet és irodalmat kedvelő tanulók ilyen keretek közötti megmérettetésére.

Eredmények 1-6. hely: 7. osztályosok:

 1. Nagy Míra (Fodor András Általános Iskola, Lengyeltóti),

felkészítő tanára: Dr. Szücs Gáborné

 1. Bera Boglárka (Fodor András Általános Iskola, Lengyeltóti),

felkészítő tanára: Dr. Szücs Gáborné

 1. Somogyi Márk (Fodor András Általános Iskola, Lengyeltóti),

felkészítő tanára: Dr. Szücs Gáborné

 1. Bodor Vivien (KKZÁI II. Rákóczi Ferenc Tagiskola),

felkészítő tanára: Mecsár Emese

 1. Bogdán Bianka (KKZÁI II. Rákóczi Ferenc Tagiskola),

felkészítő tanára: Mecsár Emese

 1. Mester Csenge (KKZÁI II. Rákóczi Ferenc Tagiskola),

felkészítő tanára: Mecsár Emese

        

Eredmények 1-6. hely: 8. osztályosok:

 1. Szijártó Zsófia Lea (Szennai Fekete László Általános Iskola Kaposfői Tagintézmény), felkészítő tanára: Mariai Edit
 2. Libai Réka Johanna ( Gödrei Körzeti Általános Iskola)

felkészítő tanára: Czitrovszky-Molnár Tamara

 1. Tamás Petra (Nagyatádi Bárdos L. Sport Ált. Isk. és AMI),

felkészítő tanára: Novákné Szelid Izabella

 1. Papp Vivien (Gödrei Körzeti Általános Iskola),

felkészítő tanára: Czitrovszky-Molnár Tamara

 1. Fillér Dorina (Somogyszobi Általános Iskola)

felkészítő tanára: Gávelné Dévai Zita

 1. Mayer Milán (Balatonfenyvesi Fekete István Általános Iskola)

gondviselő: Mayer György

 

Köszönjük a diákokoknak a komoly felkészülést, a felkészítő tanároknak az egész éves munkát, a szülőknek a támogató hátteret.

A verseny lebonyolításában való közreműködésért köszönet Weimann Gáborné igazgató asszonynak, a zsűrizésért Kolozsiné Keresztes Éva, Szabó Anikó és Bognár Barbara szaktanároknak, a verseny helyszíni és technikai feltételeinek megteremtéséért Tokai Nóra gondnoknak, valamint Galabár Zoltán rendszergazdának.

Az alábbi táblázatban az elért eredmények tekinthetők meg:

2018/2019-es tanév: 7. osztályos tanulók

Helye-zés

Név

Írásbeli

Szóbeli

Összes pontszám

1.

Nagy Míra

78

98

176

2.

Bera Boglárka

78

97

175

3.

Somogyi Márk

80

93

173

4.

Bodor Vivien

64

34

98

5.

Bogdán Bianka

67

30

97

6.

Mester Csenge

58

25

83

7.

Orsós Ivett

61

-

61

8.

Szabó Barnabás

60

-

60

9.

Bessenyei Emma

30

-

30

10.

Nagy Dávid

8

-

8

 

 

2018/2019-es tanév: 8. osztályos tanulók

Helye-zés

Név

Írásbeli

Szóbeli

Összes pontszám

1.

Szijártó Zsófia Lea

81

100

181

2.

Libai Réka Johanna

83

96

179

3.

Tamás Petra

82

88

170

4.

Papp Vivien

80

85

165

5.

Fillér Dorina

78

72

150

6.

Mayer Milán

79

66

145

7.

Csernyák András

73

50

123

8.

Ambrus Attila

78

42

120

9.

Garai Bence

74

39

113

10.

Marczinkó Gyöngyvirág

79

-

79

11.

Tokaji Dávid

72

-

72

12.

Megyeri Martina

69

-

69

13.

Polhammer Réka

69

-

69

14.

Széchenyi Szonja

69

-

69

15.

Pintér Réka

68

-

68

16.

Németh Anett

65

-

65

17.

Ősz Virág Vanessza

64

-

64

18.

Takács Korinna

61

-

61

19.

Molnár Nikoletta

59

-

59

20.

Máté Abigél

56

-

56

21.

Szanyadi Kamilla

53

-

53

22.

Sipos Inez

39

-

39

23.

Patkó Petra

38

-

38

24.

Vári Eszter

37

-

37

25.

Miszlai Jázmin

16

-

16

26.

Alexa Anett

14

-

14

27.

Szira István Milán

12

-

12

 

Gratulálunk az elért eredményekhez! Várunk benneteket a következő tanévben is!

 

Magyar nyelv és irodalom munkaközösség

VENDÉGÜNK VOLT ÁDER JÁNOS

Nagyon kevés iskola életében adódik olyan lehetőség, hogy országának legfőbb közjogi méltóságát vendégül láthatja.
Miután a Fenntarthatósági Témaheteken végzett kiemelkedő teljesítményünkért 2017-ben „Energiatudatos Iskola”, majd 2018-ban „Energiahatékony Mentor Iskola” kitüntető címet kaptunk, intézményünk abba a kivételes helyzetbe került, hogy az idei Fenntarthatósági Témahét keretein belül Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úr, a Fenntarthatósági Témahét fővédnöke ellátogatott hozzánk és rendhagyó tanóra keretében Klímaelőadást tartott.

 (GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA)

Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Fenntarthatósági Témahét szervezője az előadás előtt köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a témahetek céljait, az eddigi tapasztalatokat.
A Fenntarthatósági témahét fő témái az idei tanévben a közösségi közlekedés, a víz, a globális célok közül pedig az egészség és jólét, a fenntartható városok és közösségek és a fellépés az éghajlatváltozás ellen.
Áder János előadását a klímaváltozás és a vízválság témái köré csoportosította, rávilágítva a legégetőbb problémákra és a lehetséges megoldásokra. Elnök úr személyes példamutatásával, hitelességével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a fenntarthatóság üzenete eljusson a fiatalokhoz.

 

Az előadás alatt a diákok is aktívan közreműködhettek a mentimeter mobiltelefonos szavazórendszer segítségével, és egy kísérlet bemutatására is sor került, ahol közreműködött Papp Bence 12. C osztályos tanuló.
A rendhagyó tanórát bárhol élőben követhették, a szavazásba is szabadon bekapcsolódhattak a nézők.
Az előadás után köztársasági elnökünk aláírta az iskola emlékkönyvét is.

Mindenkinek köszönjük az előadás szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítséget!

Sajtómegjelenések:

www.hirado.hu
infostart.hu/
www.sonline.hu
kapos.hu/
kaposvarmost.hu
Szita Károly polgármester facebook oldala
www.kormanyhivatal.hu
www.elobolygonk.hu
hir.ma
starthirek.hu
 

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - Programjaink csatornájára